Selecteer een pagina
Zoeken
Tekstgrootte
  • A  A  A  

Veel ziekenhuiszorg wordt uitgesteld, wat zijn jouw ervaringen? Deel ze via de online vragenlijst!

artsen aan het werk in een operatiekamerDe al bijna twee jaar durende coronapandemie heeft grote gevolgen voor ons leven en voor de zorg. Vanwege het toenemende aantal coronapatiënten is en wordt veel planbare zorg uitgesteld. Wat betekent dit voor patiënten en naasten die in de provincies Groningen en Drenthe met dit uitstel te maken hebben? En zouden zij ervoor kiezen om voor de uitgestelde zorg de grens over te gaan als zij dan eerder worden geholpen? Dat horen Zorgbelang Groningen en Drenthe graag van inwoners via de online vragenlijst ‘Uitgestelde ziekenhuiszorg’. De uitkomsten worden gebruikt om zorg in de noordelijke grensregio beter te laten aansluiten op de wensen en behoefte van inwoners.

Coronazorg gaat voor planbare zorg

Door het sterk oplopende aantal coronapatiënten is de druk op de ziekenhuiszorg zo groot, dat planbare zorg moet worden uitgesteld. Jolanda Fritsma, projectleider bij Zorgbelang Groningen, legt uit: “Planbare zorg is zorg waarvoor een afspraak wordt gemaakt. Coronapatiënten komen niet op afspraak. Als zij in het ziekenhuis komen, zijn ze zo ziek dat ze acuut zorg nodig hebben. En als de capaciteit tekortschiet en niet alles meer kan, gaat acute zorg voor planbare zorg. Ook voor niet-coronapatiënten.”
Het uitstellen van planbare zorg is niet zonder gevolgen. “Het kan gaan om zware operaties voor ernstige aandoeningen, zoals de hartoperaties die nu door het hartcentrum van het UMCG worden afgezegd. Of om operaties voor een nieuwe heup of knie, waardoor de patiënt langer met pijn rondloopt en klachten kunnen verergeren. Maar het gaat ook om afspraken voor het stellen van diagnoses, voor een MRI-/ PET-scan. Hierdoor zitten patiënten en hun naasten langer in onzekerheid en worden behandelingen later ingezet. Soms met ernstige gevolgen.”

Ervaringen met uitstellen planbare zorg

Zorgbelang Groningen en Drenthe willen in beeld brengen hoe het zit met de wachtlijsten voor planbare zorg in beide provincies. Jolanda Fritsma: “We willen graag weten voor welke aandoeningen deze bestaan en hoe lang de wachttijden zijn. Maar vooral: welke gevolgen heeft het uitstellen van planbare zorg voor de kwaliteit van leven van de mensen om wie het gaat?
Natuurlijk kijken we ook naar oplossingen: zijn er alternatieven geboden, is er op zoek gegaan naar een ziekenhuis met kortere wachttijden? Mag dat ziekenhuis ook over de grens liggen als je dan sneller de zorg krijgt die je nodig hebt? Zoals nu mogelijk gebeurt door hartpatiënten van het UMCG in Duisburg te laten opereren.”
Inwoners van de provincies Groningen en Drenthe worden van harte uitgenodigd om dit alles te delen via een online vragenlijst. Het invullen kost ongeveer 10 minuten.

Common Care voor betere zorg in de grensregio

Het onderzoek is onderdeel van het samenwerkingsproject ‘Common Care’. Dit project richt zich op het beter op elkaar afstemmen van zorg in de noordelijke grensstreek van Nederland en Duitsland. De uitkomsten van het onderzoek kunnen hieraan bijdragen zodat inwoners van deze regio straks sneller en dichtbij huis de zorg kunnen krijgen die zij nodig hebben.
Samenwerkingspartners in het project zijn het UMCG, het Ommelander Ziekenhuis Groningen, de Treant Zorggroep, het Pius-Hospital in Oldenburg, het Klinikum Leer, het Reha-Zentrum in Bad Zwischenahn, Zorgbelang Drenthe, Zorgbelang Groningen en Duitse patiëntenverenigingen.
Common Care wordt in het kader van INTERREG uitgevoerd en financieel ondersteund door de EU, de provincies Drenthe en Groningen, en het Niedersächsisches Ministerium für Bundes- und Europaangele-genheiten und Regionale Entwicklung.