Levendige Dementietafel over een carrousel van begeleidingsmogelijkheden

Ruim 100 geïnteresseerde kwamen op 8 oktober naar de tweede Dementietafel van 2019 in het Van der Valk Hotel Groningen – Hoogkerk. Het thema was ‘een carrousel van begeleidingsmogelijkheden’. Familie, mantelzorgers en professionals hebben veel belangstelling voor hoe cliënten met een verstandelijke beperking en dementie op een fijne en wellicht eens een andere manier kunnen worden begeleid.

Programma
Klokslag 19.30 uur heette gastheer Peter Paul de Deyn iedereen van harte welkom en lichtte het programma toe. Als eerste vertelde Paul Braak over wat de CRDL voor mensen met een verstandelijke beperking en dementie kan betekenen. De CRDL is een interactief zorginstrument dat aanraking in geluid vertaalt. Riny Poort van ’s Heerenloo ging vervolgens in op haar werk op de dagbesteding. Haar passie en betrokkenheid bij de cliënten én haar persoonlijke ‘touch’ kwamen goed over bij de zaal.
In de pauze bood de uitgebreide en interactieve informatiemarkt een mooie manier om zelf te ervaren wat verschillende ‘middelen’ – zoals de CRDL, het levensboek, de robotkat, de Qwiek up en de Labyrintfiets - voor cliënten kunnen betekenen.
Na een korte pitch van Thomas van der Ham van de Labyrintfiets, kwamen na de pauze Helena van Huis en Sandra van Aubel (beide werkzaam bij Cosis) aan het woord. Helena vertelde over haar ‘reis naar een goed gevulde begeleidingskoffer’. Sandra is muziektherapeute en liet iedereen zien én horen wat muziek kan doen voor mensen met dementie. Een pleidooi voor het introduceren van het Muzikale paspoort!

Dementietafels in Groningen en Drenthe
Tegen 22 uur sloot Peter Paul de Deyn de avond af. Op 28 oktober ging de Dementietafel met hetzelfde programma ‘over de grens’ naar de provincie Drenthe. Meer informatie over de Dementietafel is te vinden op: www.sdtg.nl