Nieuw Prikkelbare Darmcentrum in Martini Ziekenhuis ontwikkeld met de mensen om wie het gaat

Ongeveer drie miljoen mensen in Nederland kampen met het Prikkelbare Darmsyndroom (PDS). Hun klachten variëren van buikpijn en een opgeblazen gevoel tot een verstoorde stoelgang. Vaak is er geen medische noodzaak om deze patiënten met PDS in het ziekenhuis te behandelen. In veel gevallen kunnen patiënten ook goed en veel sneller behandeld worden door de eigen huisarts. Hiervoor heeft het Martini Ziekenhuis samen met huisartsen, patiënten(organisaties) en Menzis een unieke werkwijze ontwikkeld. Zo hoeven patiënten niet direct hun eigen risico aan te spreken en kunnen ze dichtbij en laagdrempelig terecht bij hun eigen huisarts voor kwalitatief goede zorg.

Prikkelbare Darmcentrum
Het Prikkelbare Darmcentrum van het Martini Ziekenhuis geeft op www.mzh.nl/pds alle informatie over PDS, het stellen van de juiste diagnose en de verschillende behandelingsmogelijkheden. Zo beschikken de patiënt en huisarts over dezelfde informatie en kunnen zij samen een behandelplan starten. Ook stelt de site de patiënt in staat zijn klachten voor en na de behandeling te meten en hiermee inzicht te krijgen in het effect van de behandeling.
Alle patiënten, huisartsen en ziekenhuizen in Nederland kunnen via de website gratis gebruik maken van de expertise van het Prikkelbare Darmcentrum. De huisarts in Noord-Nederland kan bij de behandeling een beroep doen op de kennis van een gespecialiseerde diëtist, medisch psycholoog en binnenkort ook van een PDS-verpleegkundige van het Prikkelbare Darmcentrum.

Dichtbij als het kan
Door deze nieuwe werkwijze is zo'n 30% van de huidige verwijzingen naar de polikliniek vermijdbaar. Zo blijft de zorg zo dichtbij en toegankelijk als het kan en komt in het ziekenhuis ruimte voor patiënten met een complexe vorm van deze ziekte. Dit project is daarmee een mooi voorbeeld van substitutie van zorg.

Ontwikkeld samen met patiënten
De Prikkelbare Darm Syndroom Belangenvereniging (PDSB) en Zorgbelang Groningen zijn intensief betrokken bij deze nieuwe werkwijze en hebben onder andere meegedacht over de patiëntinformatie op de website. Zorgbelang Groningen zal de ervaringen met de nieuwe werkwijze bij patiënten gaan evalueren.

Bron: Martini Ziekenhuis

Deel deze pagina

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties op deze pagina.

Reageer op deze pagina

Nieuwe reacties:

Let op! Uw reactie wordt direct zichtbaar op de website. De sitebeheerder heeft het recht ongewenste reacties zonder overleg te verwijderen.