Selecteer een pagina
Zoeken
Tekstgrootte
  • A  A  A  

Vijf jaar VN-verdrag Handicap: is er iets te vieren? Deel je ervaringen!

Afbeelding Flyer 5 Jaar Vn VerdragOp 14 juni is het vijf jaar geleden dat het VN-verdrag Handicap in Nederland is ondertekend. Dankzij dit verdrag hebben mensen met een beperking dezelfde rechten als iedereen. Wat is er de afgelopen vijf jaar bereikt? Is de positie van mensen met een beperking beter geworden en kunnen zij nu makkelijker meedoen in de samenleving? Is er iets te vieren?
Met die vraag start vandaag, 9 juni, een publiekscampagne waarin we mensen met een beperking (en hun naasten) vragen online hun ervaringen en ideeën te delen. ‘We’ zijn de provinciale belangenbehartigers Platform Hattinga Verschure, zaVie en Zorgbelang Groningen.
Doe je mee?

Wat merk jij (of je naaste) van 5 jaar VN-verdrag?

Zijn bijvoorbeeld winkels, horeca, openbaar vervoer en openbare gebouwen toegankelijk(er) als je in een rolstoel zit? Is bewegwijzering in gebouwen, steden en dorpen duidelijk, ook als je minder goed kan zien of een verstandelijke beperking hebt?
Krijg jij informatie van bijvoorbeeld gemeenten of het UWV op een manier die jij prettig vindt (niet alleen digitaal)? En is die informatie ook te begrijpen?
Kun je met jouw beperking de opleiding volgen of het werk doen dat jij graag wilt? En hoe vanzelfsprekend is het voor jou om zelfstandig te wonen, met de zorg en begeleiding die aansluiten op jouw persoonlijke wensen en behoeften?

Deel je ervaringen!

Wat is er voor jou verbeterd? En wat moet er nog gebeuren voordat je echt onbeperkt kan meedoen? Laat het ons weten via www.zorgbelangrijk.nl. Op deze website vind je stellingen waarop je kunt reageren. Met jouw inbreng gaan we vervolgens in gesprek met gemeenten en andere organisaties over wat er nodig is om meedoen voor jou makkelijker te maken. Jouw inbreng is dus goud waard!

Over de campagne

Van 9 tot 22 juni hangen op 99 locaties in ‘stad en ommeland’ posters om je attent te maken op het eerste lustrum van het verdrag met de vraag of er wat te vieren is. Ook sturen we de Groninger gemeenten een spel om op een lichte manier in gesprek te gaan en samen te ervaren welke hindernissen mensen met een beperking ervaren in de samenleving. Tot slot hebben we eind mei informateur Mariëtte Hamer en de Tweede Kamerfracties een brief gestuurd. Daarin dringen wij erop aan dat een nieuw kabinet er snel voor zorgt dat het klachtrecht voor burgers op grond van het VN-verdrag – eindelijk – ook voor Nederland in werking treedt.

Meer informatie

flyer 5 jaar VN verdrag