Nieuws

Nieuw Prikkelbare Darmcentrum in Martini Ziekenhuis ontwikkeld met de mensen om wie het gaat

Ongeveer drie miljoen mensen in Nederland kampen met het Prikkelbare Darmsyndroom (PDS). Hun klachten variëren van buikpijn en een opgeblazen gevoel tot een verstoorde stoelgang. Vaak is er geen medische noodzaak om deze patiënten met PDS in het ziekenhuis te behandelen. In veel gevallen kunnen patiënten ook goed en veel sneller behandeld worden door de eigen huisarts. Hiervoor heeft het Martini Ziekenhuis samen met huisartsen, patiënten(organisaties) en Menzis een unieke werkwijze ontwikkeld. Zo hoeven patiënten niet direct hun eigen risico aan te spreken en kunnen ze dichtbij en laagdrempelig terecht bij hun eigen huisarts voor kwalitatief goede zorg.

Gevraagd: ervaringen met zorg aan jongvolwassenen met een verstandelijke beperking in het Martini Ziekenhuis

Wat zijn de ervaringen met zorg voor jongvolwassenen met een verstandelijke beperking in het Martini Ziekenhuis? De medisch specialisten in het ziekenhuis willen dit graag weten om de zorg in het ziekenhuis verder te verbeteren. Het VG-BelangenPlatform Groningen en Zorgbelang Groningen gaan de ervaringen deze zomer verzamelen.

Medisch studenten gekoppeld aan oudere patiënten bij artsenbezoek

Vanaf nu is het voor inwoners van de provincie Groningen mogelijk om een geneeskundestudent mee te nemen op artsenbezoek. De nieuwe sociale onderneming MedGezel heeft hiervoor 50 'artsen van de toekomst' opgeleid die dit nieuwe zorgconcept gaan uitrollen. Te beginnen in Groningen. De missie is om zoveel mogelijk (kwetsbare) oudere patiënten te helpen in de vaak stressvolle periode rond een ziekenhuis bezoek.

Dichterbij: ouder worden en samen leven. Terugblik op een levendig debat over de plek van zorg voor ouderen in onze samenleving.

Het aantal actieve ouderen groeit: hun passie en creativiteit gaan niet met pensioen. Tegelijk is het zo dat hoe ouder we worden, hoe meer zorg we nodig hebben. Hoe organiseren we de steun die dan nodig is? In de debatreeks 'Dichterbij: ouder worden en samen leven' denkt het Humanistisch Verbond samen met eigenzinnige denkers en doeners na over een nieuwe visie op de plek van zorg in onze samenleving. Op vrijdag 16 maart was het de beurt aan Groningen. In het Floreshuis in de Korrewegwijk zaten de panelleden klaar om met elkaar en het publiek in debat te gaan over zorg en welzijn in de gemeente Groningen en werden mooie, vrijwillige initiatieven en ideeën besproken.

Deel deze pagina