Nieuws

14 juni: Themabijeenkomst Groningen toegankelijk voor iedereen!

Op 14 juni is het twee jaar geleden dat het VN Verdrag voor de rechten van mensen met een beperking door Nederland is geratificeerd. Het verdrag beoogt dat iedereen onbeperkt kan deelnemen aan de samenleving. Hoe staat het nu, twee jaar later, met de toegankelijkheid in de provincie Groningen, van Groningse zorg- en welzijnsinstellingen en gemeenten? Hoe zorgen we ervoor dat onze provincie (meer) ‘inclusief’ wordt en toegankelijk is voor iedereen? Hier gaan we tijdens de themabijeenkomst samen naar op zoek.

Medisch studenten gekoppeld aan oudere patiënten bij artsenbezoek

Vanaf nu is het voor inwoners van de provincie Groningen mogelijk om een geneeskundestudent mee te nemen op artsenbezoek. De nieuwe sociale onderneming MedGezel heeft hiervoor 50 'artsen van de toekomst' opgeleid die dit nieuwe zorgconcept gaan uitrollen. Te beginnen in Groningen. De missie is om zoveel mogelijk (kwetsbare) oudere patiënten te helpen in de vaak stressvolle periode rond een ziekenhuis bezoek.

Dichterbij: ouder worden en samen leven. Terugblik op een levendig debat over de plek van zorg voor ouderen in onze samenleving.

Het aantal actieve ouderen groeit: hun passie en creativiteit gaan niet met pensioen. Tegelijk is het zo dat hoe ouder we worden, hoe meer zorg we nodig hebben. Hoe organiseren we de steun die dan nodig is? In de debatreeks 'Dichterbij: ouder worden en samen leven' denkt het Humanistisch Verbond samen met eigenzinnige denkers en doeners na over een nieuwe visie op de plek van zorg in onze samenleving. Op vrijdag 16 maart was het de beurt aan Groningen. In het Floreshuis in de Korrewegwijk zaten de panelleden klaar om met elkaar en het publiek in debat te gaan over zorg en welzijn in de gemeente Groningen en werden mooie, vrijwillige initiatieven en ideeën besproken.

Heeft u ervaring met zorgen voor een naaste in de laatste levensfase? Of krijgt u in uw laatste levensfase zorg van uw naaste? Dan willen wij u graag interviewen!

Veel mensen die zorgen voor een naaste die niet meer lang te leven heeft, voelen zich overbelast. De afdeling Gezondheidswetenschappen van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) wil een digitaal hulpmiddel ontwikkelen om deze mantelzorgers beter te ondersteunen.
De ontwikkeling van dit hulpmiddel vindt plaats in nauwe samenwerking met de mensen waarvoor dit hulpmiddel bedoeld is. We zoeken daarom mensen die geïnterviewd willen worden over hun ervaringen bij het zorgen in de laatste levensfase en met name over hun wensen en behoeften. De interviews vormen de basis voor de ontwikkeling van het digitale hulpmiddel.

Deel deze pagina