Heb je te maken met jeugdhulp en een vraag, probleem of klacht? De vertrouwenspersonen jeugdhulp van het Adviespunt Zorgbelang helpen je graag verder. We zijn er voor kinderen en jongeren, maar ook voor ouders en andere verzorgers.
Wat kan de vertrouwenspersoon jeugdhulp voor je betekenen?
De vertrouwenspersoon:
- luistert als je ergens mee zit;
- geeft informatie over hoe jeugdhulp werkt en wat je rechten en plichten zijn;
- geeft advies wanneer je problemen hebt met de hulpverlening en zoekt samen met jou naar oplossingen;
- ondersteunt in een klachtenprocedure en gaat bijvoorbeeld mee naar een klachtgesprek.
Onafhankelijk, vertrouwelijk en gratis
De vertrouwenspersonen zijn onafhankelijk en werken niet voor gemeenten of jeugdhulpinstellingen. We vertellen niets verder zonder jouw toestemming. Behalve wanneer er sprake is van gevaar voor jou of voor een ander. Alles wat we doen, gaat in nauw overleg met jou. Onze ondersteuning is gratis.
Niet tevreden?
Als je niet tevreden bent over het vertrouwenswerk, gaan we graag met je in gesprek om te kijken wat we eraan kunnen doen. Hiervoor hebben we een speciale klachtenprocedure.
Vertrouwenspersonen en de anderhalve meter samenleving
Sinds 1 juni 2020 gaan onze vertrouwenspersonen weer op (groeps)bezoek en zijn ‘face-to-face’ afspraken weer mogelijk. Alles volgens de regels van het RIVM. Het AKJ heeft hiervoor samen met de Zorgbelang-organisaties duidelijke richtlijnen opgesteld. Zie Vertrouwenswerk in de anderhalve meter samenleving mei 2020.
Deze regeling is sinds eind september aangescherpt: onze vertrouwenspersonen dragen een mondkapje tijdens groepsbezoeken aan jeugdigen in open en gesloten jeugdhulpinstellingen.
De meest actuele maatregelen vind je op de website van AKJ-vertrouwenspersonen in de jeugdhulp.