Selecteer een pagina
Zoeken
Tekstgrootte
  • A  A  A  

Cliëntondersteuning, wat is dat? En hoe werkt het? We helpen je graag verder!

Een lachende man, kind en vrouw. De vrouw is cliëntondersteuner van de man. Daaronder staat de tekst: Co, uw persoonlijke gids in de zorgHet is niet altijd makkelijk om je weg te vinden in de wereld van zorg en ondersteuning. Dan is het fijn als er iemand is die met je meedenkt. Die helpt om je vraag of probleem rondom zorg en ondersteuning onder woorden te brengen. Iemand die naar je luistert en je op weg helpt. Zo iemand is de cliëntondersteuner. Maar wat is cliëntondersteuning eigenlijk, en hoe werkt het? Dat lees je op de website Regelhulp.nl en op onze eigen website.

Cliëntondersteuning via het zorgkantoor of de gemeente

In de Wet langdurige zorg (Wlz) en in de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is vastgelegd dat iedereen recht heeft op cliëntondersteuning (zonder kosten). Mensen met een Wlz-indicatie kunnen terecht bij hun zorgkantoor of een gecontracteerde organisatie voor cliëntondersteuning in de buurt. Mensen zonder Wlz-indicatie kunnen bij de gemeente cliëntondersteuning vragen. Op Regelhulp.nl kun je eenvoudig een cliëntondersteuner zoeken.

Zorgkantoren

Zorgkantoren en per regio gecontracteerde organisaties regelen cliëntondersteuning voor mensen met een Wlz-indicatie. Die indicatie krijgt iemand die vanwege een ziekte, aandoening, stoornis of beperking blijvend 24 uur per dag zorg dichtbij nodig heeft. Het CIZ beoordeelt of iemand een Wlz-indicatie krijgt.

Gemeenten

Gemeenten voeren de Wet maatschappelijke ondersteuning uit. Cliëntondersteuning is onderdeel van deze wet. Inwoners kunnen contact opnemen met hun gemeente, met het wijkteam, zorgloket, of informatiepunt in hun gemeente als zij zorg, hulp of ondersteuning nodig hebben. Cliëntondersteuners helpen met het vinden van de weg op het gebied van zorg en ondersteuning, jeugdhulp, participatie, onderwijs, welzijn, wonen, werk en inkomen. In iedere gemeente zijn cliëntondersteuners werkzaam.

Cliëntondersteuning door Zorgbelang Groningen

Het Adviespunt Zorgbelang van Zorgbelang Groningen levert onafhankelijke cliëntondersteuning aan cliënten van de Wlz. Ook in twee Groninger gemeenten ondersteunen we cliënten. Cliënten van de gemeente Midden-Groningen worden bijgestaan door vrijwillige onafhankelijke cliëntondersteuners. In Groningen ondersteunt onze vertrouwenspersoon Sociaal Domein cliënten van de WIJ-teams.

Heb je vragen? Neem dan contact op met ons Adviespunt, we helpen je graag verder!