Selecteer een pagina
Zoeken
Tekstgrootte
  • A  A  A  

Jacqueline Tijhaar: “We organiseren weer een inspiratiesessie. Dat doen we graag met Zorgbelang!”

“In de provincie Groningen en Noord Drenthe zijn drie Netwerken Palliatieve Zorg actief. De Netwerken hebben als doel de zorg voor mensen in de laatste levensfase zo goed mogelijk te organiseren. Net als Zorgbelang vind ik het belangrijk om patiënten en hun naasten in deze fase meer grip te laten krijgen op hun situatie.
De vraag ‘Wat is belangrijk voor u?’ is voor hen vaak moeilijk en abstract. Positieve Gezondheid en het bijbehorende gespreksinstrument – het spinnenweb – helpt om deze vraag concreter te krijgen. Hierdoor ontstaat inzicht in waar patiënten in deze fase nog energie in willen steken. Ook de zorgverlener krijgt meer zicht op wat patiënten beweegt en kan daar beter op aansluiten.

Zorgbelang Groningen heeft voor het netwerk Palliatieve Zorg Groningen een inspiratiesessie verzorgd, bedoeld voor zorgverleners in de palliatieve zorg. Zij hebben kennis gemaakt met Positieve Gezondheid en nagedacht over hoe je dit zou kunnen inzetten in de praktijk. De inhoud sloot aan bij de zorgverleners met relevante informatie, afwisselende werkvormen én gelegenheid om inzichten en ervaringen uit te wisselen. Alles onder leiding van een professionele en rustige trainer.
Voor de deelnemers leidde de inspiratiesessie tot meer bewustwording van het belang van het echte gesprek met patiënten en naasten én hoe Positieve Gezondheid hierbij kan helpen. In 2020 organiseren we weer een inspiratiesessie. Dat doen we graag met Zorgbelang!”

Jacqueline Tijhaar is coördinator netwerken Palliatieve Zorg Groningen