Selecteer een pagina
Zoeken
Tekstgrootte
  • A  A  A  

Gezocht: mantelzorgers die deel willen nemen aan interviews over ‘Spirituele zorg dichtbij huis’

twee handen die elkaar vastpakkenVoor de faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschappen van de RUG zijn wij op zoek naar mantelzorgers die ervaring hebben met spirituele zorg dichtbij huis en deze ervaringen in een interview willen delen. De uitkomsten van de interviews worden anoniem gebundeld en gebruikt om geestelijke verzorging toegankelijker te maken.

Wat is geestelijke verzorging?

Geestelijk verzorgers ondersteunen mensen die levensvragen hebben, zowel in zorginstellingen als thuis. Ook mantelzorgers kunnen met levensvragen zitten over bijvoorbeeld verlies of zingeving. Voor hen die iemand thuis verzorgen, kan het echter moeilijk zijn om een geestelijk verzorger te vinden. In de studie ´Spirituele zorg dicht bij huis´ onderzoeken we hoe geestelijke verzorging beter toegankelijk kan worden gemaakt voor mensen thuis. Wil jij ons daarbij helpen?

Wie kan er mee doen?

Heb jij een geestelijk verzorger gezocht maar niet gevonden? Ben je thuis begeleid door een geestelijk verzorger? Ben je doorverwezen naar een geestelijk verzorger of heb je deze zelf gevonden, maar toch besloten om niet met hem of haar te praten? Denk je wel eens: “Met wie kan ik praten over…?”. Dan kun je meedoen aan deze studie.

Hoe kun je je aanmelden?

Als je wilt deelnemen, kun je dat voor 10 oktober kenbaar maken aan Sanne Terpstra van Zorgbelang Groningen. Je kunt haar bellen op 06 34 28 07 38 of een berichtje sturen naar s.terpstra@zorgbelang-groningen.nl. Zij maakt vervolgens een afspraak voor een telefonisch vraaggesprek.

Wat vragen we van je?

Tijdens het telefonisch vraaggesprek zal Sanne je een paar vragen stellen over waarom je contact wilt of al gezocht hebt met een geestelijk verzorger, hoe je dit gedaan hebt en hoe je dat hebt ervaren. Het gesprek duurt ongeveer een half uur.

Wat gebeurt er met mijn antwoorden?

Van het gesprek wordt een samenvatting gemaakt en die wordt naar de onderzoekers van de universiteit gestuurd. De samenvatting is anoniem, de onderzoekers krijgen je naam en contactgegevens niet te zien. Het telefoongesprek wordt niet opgenomen en je contactgegevens worden verwijderd nadat de samenvatting is gemaakt.
De onderzoekers gebruiken de samenvattingen om adviezen te schrijven over hoe je geestelijke verzorging gemakkelijker toegankelijk kan maken. De adviezen zijn voor geestelijk verzorgers en andere zorgverleners.

Heb je nog vragen?

Als je nog vragen hebt, neem dan contact op met de hoofdonderzoeker, dr. Anja Visser, via telefoonnummer 050 363 4588 of emailadres a.visser-nieraeth@rug.nl.
In de Brief aan mantelzorgers kun je alle informatie rustig nalezen.

* Foto door Austin Kehmeier van Unsplash.com