Selecteer een pagina
Zoeken
Tekstgrootte
  • A  A  A  

Inspirerend groepsgesprek Samen Beslissen ouderen met kanker

Welke informatie hebben oudere patiënten, naasten én zorgverleners nodig om samen te kunnen beslissen over een behandeling bij kanker? Deze vraag stond centraal tijdens het groepsgesprek op maandag 26 juni in het UMCG. Vier deelnemers gingen in gesprek met Sanne Terpstra (projectleider bij Zorgbelang Groningen) en Suzanne Festen (internist ouderengeneeskunde UMCG).

informatiekaartenEr is veel informatie beschikbaar over kanker en de behandeling ervan, de kans bestaat dat patiënten en naasten ‘door de bomen het bos niet meer zien’. In het project ‘Samen Beslissen bij ouderen met kanker’ is daarom op basis van eerdere gesprekken een informatiepakket samengesteld. Dit bevat informatie over Samen Beslissen (o.a. folder 3 goedevragen), over wat een patiënt en naaste belangrijk vinden bij een behandeling (o.a. keuzehulp Thuisarts) en over kanker en mogelijke behandelingen ervan (o.a. praatkaarten NFK).

Informatiepakket ‘op maat’

mensen luisteren naar een sprekerDe deelnemers reageerden positief op het pakket en met name op de website Begin een goed gesprek over Samen Beslissen. Ook was er veel waardering voor de informatie over de aandoening/behandeling. Met deze laatste informatie weten patiënten en naasten beter wat hen te wachten staat en kunnen ze gerichter vragen stellen. Dit kan helpen bij het samen beslissen over een behandeling.
We kijken terug op een mooi en boeiend groepsgesprek en gaan het informatiepakket verder aanpassen en aanbieden aan de betrokken afdelingen van de deelnemende ziekenhuizen. Wel met de aantekening dat niet alleen een behandeling, maar ook (de vorm van) informatie maatwerk is en afhangt van patiënten en naasten, hun wensen en behoeften en in welk stadium van de ziekte zij zich bevinden.

Over het project

In het project ‘Samen beslissen bij ouderen met kanker’ onderzoeken het Wilhelmina Ziekenhuis, het Martini Ziekenhuis en het UMCG hoe de gezamenlijke besluitvorming rond de behandeling van kanker door patiënten, naasten en zorgverleners kan worden verbeterd. Zorgbelang Groningen organiseert en ondersteunt de inbreng van patiënten. Meer informatie: Project ‘Samen beslissen bij ouderen met kanker’ of stuur een bericht naar samenzin@umcg.nl.