De palliatief terminale zorg staat onder druk. Dit is zorg die wordt gegeven in de laatste levensfase. De Netwerken Palliatieve Zorg provincie Groningen willen graag dit voorjaar een voorstel doen aan zorgverzekeraars voor hoe we samen deze zorg toegankelijk kunnen houden. Hiervoor wordt gezocht naar voorbeelden van knelpunten om concreet te maken wat er speelt. Deze voorbeelden kunnen komen van patiënten, naasten, mantelzorgers en zorgverleners uit het ziekenhuis, de thuiszorg, de verstandelijk gehandicaptenzorg, het sociaal domein, hospices, enz. Ook jouw ervaring is welkom!
Deel je ervaring!
De Netwerken Palliatieve Zorg hebben zelf zorgverleners opgeroepen om met voorbeelden van knelpunten te komen. Wij horen graag de ervaringen van patiënten, naasten en mantelzorgers.
Heb je een knelpunt ervaren? Je kunt deze voor 10 januari mailen naar Sanne Terpstra, s.terpstra@zorgbelang-groningen.nl. We vragen je in deze mail in maximaal 500 woorden te omschrijven waarom in jouw situatie de juiste palliatieve terminale zorg niet kan/kon worden geboden. Bijvoorbeeld door tijdgebrek, beddentekort, geen mogelijkheid tot nachtzorg of personeelstekort.
Kun je niet zelf het knelpunt omschrijven? Dan doet Sanne een kort telefonisch interview in de week van 9 januari. Zij neemt sowieso contact op met iedereen die voor 10 januari reageert.
Samen palliatieve zorg toegankelijk houden
Uiterlijk half februari 2023 gaat namens de Netwerken Palliatieve Zorg Groningen (en mogelijk ook Drenthe) een voorstel naar zorgverzekeraars over hoe met elkaar zorg kan worden blijven gegeven aan de palliatief terminale patiënt (PTP) in Groningen en Drenthe. De deadline van half februari is belangrijk. Zorgverzekeraars publiceren namelijk op 1 april 2023 hun zorginkoopbeleid. De netwerken doen er alles aan om daar nog invloed op uit te oefenen.