Selecteer een pagina
Zoeken
Tekstgrootte
  • A  A  A  

Politiek actief worden met een beperking: en nu zelf aan de slag

Roelof Lanting spreekt de deelnemers toeRob van den Hoek verteltErvaringsdeskundige Jolanda Dale vertelt

Op donderdag 10 november organiseerde de Academie Zorgbelang de Themabijeenkomst Politieke participatie met een beperking. Want: de politiek ingaan met een beperking is nog niet zo vanzelfsprekend. Kijk maar eens naar de cijfers: in Nederland hebben ongeveer 2 miljoen mensen een beperking. Zij zijn bijvoorbeeld slechtziend of slechthorend, hebben psychische problemen of een lichamelijke of verstandelijke beperking. 2 miljoen mensen is zo’n 13% van de bevolking. Maar nog geen 0,5% van de volksvertegenwoordigers en bestuurders heeft een beperking. Dat kan en moet beter!

Aanjaagteam

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft daarom een Aanjaagteam ingesteld om de politieke participatie van mensen met een beperking te stimuleren. De leden van het team zetten zich in als ambassadeurs om de politiek en het bestuur meer inclusief en divers te maken. Dit doen zij door mensen met een beperking te ondersteunen bij het politiek actief worden. Maar ook door gemeenten, waterschappen en provincies te stimuleren zich toegankelijk op te stellen en passende vormen van ondersteuning te bieden.

Themabijeenkomst

Tijdens de themabijeenkomst kwamen beide kanten aan bod. De middag werd geopend door Roelof Lanting, hij is voorzitter van de commissie Iedereen doet mee, een gezamenlijke commissie van Platform Hattinga Verschure, zaVie en Zorgbelang Groningen. Daarna kwam Rob van den Hoek, lid van het Aanjaagteam, aan het woord. Hij ging in op wat je zelf kunt doen als je met een beperking politiek actief wilt worden. Én op hoe organisaties hierbij kunnen helpen.
Ervaringsdeskundigen Jolanda Dale en Conny Kooijman vertelden over de hobbels die zij tegenkwamen (en komen) bij het politiek actief worden. Maar ook wat hen heeft geholpen en nog helpt.

Handreikingen

Wil je meer weten over wat je kunt doen om politiek actief te worden met een beperking? Of hoe je mensen die dit willen, kunt ondersteunen? Het aanjaagteam heeft hiervoor twee handreikingen gemaakt. Voor mensen die politiek actief willen worden de Handreiking Hoe word je politiek actief met een beperking. En voor organisaties de Handreiking Adviezen voor een toegankelijke politiek.

Themabijeenkomst Armoede

Op 8 december sluiten we het Academiejaar 2022 af met een themabijeenkomst over Armoede. Deze organiseren we samen met de werkgroep Themamiddagen van zaVie. We gaan dan in op wat armoede is, hoe je het herkent en wat de gevolgen zijn. Maar ook op wie en wat kunnen helpen om uit armoede te komen. De middag is bedoeld voor mensen die zelf met armoede te maken hebben (gehad), naasten, belangenbehartigers. professionals, beleidsmakers én andere belangstellenden. Deelname is gratis en de koffie en thee staan klaar. Op onze website vind je meer informatie en kun je je aanmelden.