Selecteer een pagina
Zoeken
Tekstgrootte
  • A  A  A  

MantelzorgBalans, website voor mantelzorgers die zorgen voor een ongeneeslijk zieke naaste

Logo Mantelzorgbalans
Vandaag is de website MantelzorgBalans gelanceerd: een digitale tool die mantelzorgers ondersteunt die zorgen voor een dierbare die niet meer beter wordt.


“Het ziekteproces is net een film. Maar je moet de film wel volhouden. En je weet niet hoe lang het duurt. Als je je er helemaal instort en niet op jezelf let, hoe ga je het dan volhouden? Bewaak je energie zodat je ook het einde meemaakt.” Maurits (73), zorgde voor zijn partner.

Balans (her)vinden

Veel mensen zorgen met liefde voor een naaste, ook al is dat soms erg zwaar. Zeker als je weet dat je naaste ongeneeslijk ziek is. “Voor deze mensen hebben we MantelzorgBalans ontwikkeld’, zegt Mariët Hagedoorn , professor (UMCG) en projectleider van MantelzorgBalans. “Onze tool helpt mantelzorgers bij het vinden of hervinden van de balans, zodat zij de zorg voor hun dierbare goed kunnen dragen.”

Oefeningen, informatie en herinneringen

MantelzorgBalans bestaat uit oefeningen, geeft informatie en biedt ruimte om herinneringen op te slaan. “De oefeningen helpen bij het nadenken over je eigen grenzen, het balanceren van zorgactiviteiten en de andere dingen in je leven, het bepalen van wat jij belangrijk vindt en het organiseren van het contact met de omgeving”, vertelt UMCG-onderzoeker Anne Looijmans. Verdiepende informatie is er over hoe je thuiszorg regelt en wat belangrijke zaken zijn om over na te denken of te bespreken.

“Ik vond dat ik altijd klaar moest staan. Maar waarom eigenlijk? De MantelzorgBalans-tool zette me aan het denken en gaf me inzicht.” Petra (38), testgebruiker MantelzorgBalans

Interviews met mantelzorgers en (zorg)professionals

MantelzorgBalans is ontwikkeld samen met de mensen om wie het gaat, interviews met mantelzorgers en (zorg)professionals staan aan de basis. Waar lopen mantelzorger tegenaan? Wat zou hen kunnen helpen? “Mantelzorgers blijken veelal tegen dezelfde zaken aan te lopen”, zegt Looijmans. “Hun grootste zorg is: hoe balanceer je mantelzorgtaken met alle andere activiteiten in je leven? Mantelzorgers staan zelden stil bij hun eigen grenzen en behoeften: zij cijferen zichzelf vaak helemaal weg voor de zieke naaste. En hoe ga je om met je eigen emoties, mag je boos worden op je zieke naaste? En ze hebben een grote behoefte aan informatie. Welke hulp is er en waar kan ik terecht voor hulp?”

Verder verbeteren

De MantelzorgBalans-tool is gratis te gebruiken op balans.mantelzorg.nl. De website is zo vaak en zo lang gebruiken als je wilt. We willen natuurlijk weten hoe de website bevalt en wat eraan kan worden verbeterd. UMCG-afdeling Gezondheidspsychologie doet onderzoek hiernaar. Als je gebruik gaat maken van MantelzorgBalans, dan kun je aan dit onderzoek meedoen door twee keer een vragenlijst in te vullen, waarvan de eerste keer vooraf. Doe je mee?

Over MantelzorgBalans

Het project MantelzorgBalans is een samenwerking tussen verschillende partijen: het Universitair Medisch Centrum Groningen, MantelzorgNL, Zorgbelang Groningen, Ligare, Vilans, de Universiteit Twente en de Rijksuniversiteit Groningen. Het project is mogelijk gemaakt door ZonMW.