Selecteer een pagina
Zoeken
Tekstgrootte
  • A  A  A  

Presentatie Receptenboek Jeugdparticipatie tijdens slotbijeenkomst Heel Groningen Bakt

Voorzijde ReceptenboekOp 26 januari is tijdens de slotbijeenkomst van het jeugdparticipatieproject ‘Heel Groningen Bakt’ het gelijknamige receptenboek gepresenteerd. Dit receptenboek bevat de ‘best practices’ van alle Groninger gemeenten én ervaringsverhalen van ouders op het gebied van jeugdparticipatie. Het receptenboek, vormgegeven door Jenne Hekman, biedt inspiratie en handvatten om als gemeente of jeugdhulpinstelling in de praktijk werk te maken van jeugdparticipatie. ‘Heel Groningen Bakt’ was een vervolg op het project ‘De Menukaart’. Beide projecten zijn uitgevoerd in fijne samenwerking met Transformatie Jeugdhulp Groningen.

Heel Groningen Bakt

In het project hebben we baksessies georganiseerd waarin beleidsmakers en jeugdprofessionals samen met ouders letterlijk de keuken indoken om taart te bakken van jeugdparticipatie. Dit leverde indrukwekkende gesprekken op met als kern: het belang van aandacht voor gelijkwaardigheid, openheid en maatwerk in de jeugdhulp. Tegelijkertijd kwam in samenwerking met de ouders het receptenboek tot stand. Het eerste exemplaar van dit boek werd dan ook uitgereikt door één van de ouders aan Lonneke Kamp-Schuringa, procesmanager bij Transformatie Jeugdhulp Groningen.

Participatie doe je samen

Tijdens de slotbijeenkomst in de Biotoop in Haren hebben we met zo’n 20 mensen – onder leiding van theatermaker Alice Faber – met de betrokken ouders en professionals deelgenomen aan een ‘bemoeitheatervoorstelling’. Hierin werden door acteurs verschillende scenes uit de jeugdhulp gespeeld. Scenes die lieten zien hoe het niet moet, hebben we samen omgebogen naar hoe het dan wel zou kunnen. Indrukwekkend, confronterend, herkenbaar, waardevol, geraakt zijn… Het kwam allemaal samen in deze interactieve en inspirerende middag. En ook hier bleek weer eens: participatie doe je samen. Want vooral contact maken, vragen stellen en gelijkwaardigheid zijn belangrijke voorwaarden om jeugdhulp te doen slagen. Ook goede jeugdhulp en jeugdzorg maken we samen met de mensen om wie het gaat!

Meer informatie

Wil je zelf aan de slag met het receptenboek? Je kunt het hieronder downloaden.
Heb je behoefte aan advies en/of ondersteuning bij het (verder) ontwikkelen van jeugdparticipatie in jouw gemeente of organisatie? Neem dan contact op met Maaike van Dam of Sanne Terpstra. We helpen je graag verder!

Receptenboek Heel Groningen Bakt

Zaal met mensen en twee mensen op het podiumZaal met mensen van de zijkant en drie mensen op het podiumBlauwe wand met briefjes van deelnemers bijeenkomst