Jeugdhulp doen we Samen

'Jeugdhulp doen we Samen' is een landelijk programma dat de participatie van jongeren en ouders in de jeugdhulp wil versterken. Wanneer jongeren en ouders beter kunnen meepraten over de jeugdhulp, kan jeugdhulp meer  aansluiten op wat zij nodig hebben. Zo kan jeugdhulp beter bijdragen aan de eigen kracht van jongeren, hun gezin en hun omgeving.

Wat doet 'Jeugdhulp doen we Samen'?

Tot nu toe is in vier regio’s onderzocht hoe jongeren en ouders op een goede manier kunnen meepraten. Op basis van de uitkomsten zijn handvatten gemaakt waarmee gemeenten met participatie aan de slag kunnen. Deze handvatten worden de tweede helft van 2019 in verschillende regio’s toegepast, waaronder in Noord Oost Groningen. Daarna worden de handvatten zo nodig aangepast en aangevuld. Dit levert uiteindelijk een ‘toolkit’ voor gemeenten op: een overzicht van verschillende manieren om de participatie van jongeren en ouders vorm te geven, inclusief tips voor hoe je deze kunt gebruiken.
Zie ook: Jeugdhulpdoenwesamen.nl

Wat gebeurt er in onze provincie?

In Appingedam, Delfzijl en Loppersum is een project gestart waarin:

  • we de handvatten toepassen: hoe is het voor de gemeenten om met de handvatten ervaringen van ouders en jongeren te horen? Welke aanvullingen hebben jongeren, ouders en professionals op de ‘toolkit’?
  • we verkennen of en hoe Positieve Gezondheid kan bijdragen aan betere jeugdhulp. Positieve Gezondheid richt zich niet op 'wat er mis is', maar op wat je kan en hoe je de dingen kunt doen die voor jou belangrijk zijn.

Waaruit bestaat het project?

Het project bestaat uit de volgende activiteiten:

  • in gesprek gaan met jongeren en ouders over hun leven in de gemeente en de rol van jeugdhulp hierin. Wat gaat goed, wat kan beter?
  • in gesprek gaan met hulpverleners die werken met kinderen, jongeren en ouders (Centra voor Jeugd en Gezin, praktijkondersteuner van de huisarts, jongerenwerk), de gemeenten en andere betrokkenen over wat zij goed vinden gaan in de jeugdhulp en wat beter kan;
  • de uitkomsten van alle gesprekken bij elkaar brengen en kijken wat we kunnen verbeteren. Dit doen we in groepsgesprekken met alle betrokkenen.

Wat levert het project op?

Na afloop van het project:

  • hebben de gemeenten Appingedam, Delfzijl en Loppersum in beeld hoe ze de jeugdhulp kunnen verbeteren. Én hoe ze jongeren en ouders beter kunnen laten meepraten over de jeugdhulp;
  • is duidelijk welke aanpassingen/aanvullingen er nodig zijn op de handvatten (‘toolkit’) vanuit de ervaring die de gemeenten Appingedam, Delfzijl en Loppersum in dit project hebben opgedaan;
  • weten we op welke manier Positieve Gezondheid kan bijdragen aan meer participatie van jongeren en ouders in de jeugdhulp én daarmee aan betere jeugdhulp.

Wat doet Zorgbelang Groningen?

Zorgbelang Groningen coördineert het project en zorgt voor de uitvoering van gesprekken met jongeren, ouders, de andere betrokkenen en de groepsgesprekken. 

Meer informatie

Meer weten over 'Jeugdhulp doen we Samen' of de mogelijkheden om in de eigen gemeente met participatie en/of Positieve Gezondheid aan de slag te gaan? Neem dan contact op met één van de onderstaande medewerkers (klik op de naam voor de contactinformatie).